יוגה לנשים בהריון
האדם הוא פלא, תעלומה. בריאה, עובר ברחם, לידה הינם הפליאה הגדולה מכל.
מרגע ההתעברות ובטווח זמן קצר יחסית, מתחילת ההיריון ועד הלידה, חווה האישה שינויים מהירים וקיצוניים במבנה גופה, משקלה, דחפיה, עולמה, הרגליה, התייחסותה לסביבה והתייחסות הסביבה אליה. יש נשים המוקסמות מן התהליך ומקרינות זאת, יש המודאגות ויש הלומדות במרץ את הצד המדעי של ההיריון במטרה להבין כל שלב בתהליך שהן עוברות, דווקא בתקופה זו הבנת ה"הריון" מעצימה את החוויה.
תרגול יוגה במהלך הריון כולל תרגול תנוחות (אסנות) המתואמות לצרכי גוף האישה ההרה וליכולת, התרגול משלב שימוש באמצעי עזר כמו כריות, שמיכות ורצועות, אשר מקלות ומאפשרות נוחות מרבית בתנוחה. תרגול אסאנות, יסייע לתקינות עמוד השדרה וגמישותו במהלך הריון, יסייע ביציבה, ישמור על תנועתיות, יחזק את הגוף ואת המערכת החיסונית, יקל על תופעות לוואי הצצות במהלך הריון ויכין את הגוף לתנוחות הלידה הרצויות.
במהלך התרגול משולבים תרגילי נשימה (פראנימה) המפתחים את כושר הנשימה, מזרימים כמויות גדולות של חמצן לגוף האם ולעובר, מאזנים את הפרשת ההורמונים, מרגיעים את מערכת העצבים, מסירים פחדים ויוצרים תחושת ביטחון, שלווה, כוח רצון ונחישות. התרגילים יוצרים שקט מנטאלי, מגדילים את יכולת הריכוז ומהווים הכנה טובה ליכולת הנשימה והריכוז הנדרשת במהלך הלידה.
התרגול משלב הרפיה ומדיטציה, ההכרחיים לבריאות האישה ההרה, כמו תזונה נכונה.
תרגול יוגה במהלך הריון יחזק את הכוח הפנימי, ויסייע בשליטה על הגוף ועל הרגשות שלא נמצאים במצב היציב הרגיל שלהם.
הריון בריא של האם והעובר מתבטא בתחושת רעננות, מראה זוהר ומזג טוב. הנשים ההרות מעידות כי הן חשות את העובר מתנועע במרץ ברחמן בזמן השיעור. הוא נהנה מהתנועה של האם, מהמרחב שהיא יוצרת עבורו ומאספקת חמצן עשירה. העובר מושפע מהאיזון ההורמונאלי שהיוגה מביאה אליו. עוד לפני צאתו לאוויר העולם מקדישה האם כשעה וחצי, בכל תרגול לחוויה משותפת לה ולעובר. אולי זה הקסם של אישה הרה המקרינה בריאות, שביעות רצון ואושר.
יש להקפיד ולבצע את התנוחות בהתאם ליכולת האישית ולהפעיל את שיקול הדעת. תקופת הריון היא תקופה קסומה בה אישה מתחברת לאינטואיציה שלה, וכל אישה יודעת טוב מכולם מה טוב לה. בנוסף, בהריון מופרש הורמון רלקסין שיוצר ממילא גמישות ולא צריך לעבור את סף היכולת הקיים. החשיבות היא בביצוע נכון של התנוחה ולא במאמץ.
שום טכניקה אינה מבטיחה ב- 100% לידה טבעית או קלה, ואם יש צורך בהתערבות רפואית, יש לקבל אותה ברוח טובה ולזכור שטובת האם והעובר היא לנגד עינינו בראש ובראשונה. אישה המתרגלת יוגה מבורכת בכושר החלמה גבוה, ויכולה להתחיל את תפקודה הפיזי והמנטאלי כאם מהר מאוד לאחר הלידה. כששה שבועות לאחר הלידה ניתן לחזור בהדרגה לתרגול, בהנחיית מורה מוסמך.